Sport overig

Triathlon, statistiek en stayeren

De triathlon is een duursport in de extreme zin van het woord. De hele triathlon begint met 3,8 km zwemmen, gevolgd door 180 km fietsen en 42,195 km hardlopen. De wereldrecordhouder Andreas Raelert krijgt dit voor elkaar in “slechts” 7 uur, 41 minuten en 33 seconden. Er zijn ook kortere versies van de triathlon. Op de Olympische spelen leggen de atleten ongeveer een kwart triathlon af en zwemmen ze relatief iets verder. De hele triathlon werd in 1977 voor het eerst georganiseerd na een debat over de vraag of fietsers, zwemmers of lopers de beste conditie hadden. Om die vraag te beantwoorden zouden alle drie ook gelijke kansen moeten hebben. Is dat ook zo? Of is een van de drie in het voordeel of in het nadeel? En wat heeft stayeren hiermee te maken?

De wetenschap achter de 200 meter sprint

Augustus vorig jaar werd Dafne Schippers wereldkampioen op de 200 meter sprint. Nu “we” meedoen op deze afstand, neemt de belangstelling toe. Zou ze deze zomer ook Olympisch kampioen kunnen worden? Ook door een natuurkundige en wiskundige bril is deze afstand interessant. De wetenschap heeft van alles te zeggen over de invloed van hoogte, luchtdruk, wind, en het effect van de laan waarin de atleten loopt.

Linkshandig? Ga schermen maar niet darten

Wereldwijd is ongeveer 11% van de mensen linkshandig. Maar er zijn sporten met relatief veel of juist weinig linkshandigen aan de top. Hoe is dat te verklaren?

Thuisvoordeel in de Nederlandse squash- en badmintoncompetitie

Naar thuisvoordeel op professioneel niveau is veel onderzoek gedaan, en het effect is aangetoond in sporten van voetbal tot schaatsen. Maar bestaat er ook zoiets als thuisvoordeel in de Nederlandse (amateur) squash- en badmintoncompetitie? En waar wordt thuisvoordeel door veroorzaakt?

(Beach)volleybal & tossen: muntje gooien leidt tot ongelijke kans om te winnen

Topsporters doen er alles aan om hun winkans met enkele procenten te doen stijgen. Ze willen zo min mogelijk aan het toeval overlaten. Toch heeft de ultieme vorm van toeval, het opgooien van een muntje om te bepalen wie er begint met serveren, flinke impact op de kans om de beslissende set te winnen bij (beach)volleybal. En dat is heel makkelijk te voorkomen, door om en om te serveren.

De wiskunde achter het gokken op sportwedstrijden

Sites zoals Betfair waarop je kunt gokken op sportwedstrijden worden steeds populairder. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt er geld op inzetten. Groningen-Feyenoord, wordt het winst of verlies voor Feyenoord, of misschien gelijk spel? Vallen er meer of minder dan 7 doelpunten in de wedstrijd? Wat is de score bij rust? Maar ook: Wie wint X-factor dit jaar? En wat wordt de naam van het derde kind van William en Kate? Voor elke mogelijke uitkomst is er een quote, de hoeveelheid geld die je terugkrijgt als dat waar jij je geld op hebt ingezet ook daadwerkelijk gebeurt. En uit de quotes is veel leuke informatie te halen. Zo kan je afleiden wat de markt verwacht dat de kans is dat Groningen wint, of dat het kind van William en Kate Alice gaat heten. En hoeveel geld je naar verwachting verliest als je een gokje waagt.

Honkbal, hockey en de stelling van Pythagoras

Een beroemde formule uit het honkbal, de zogenaamde verwachting van Pythagoras, kun je gebruiken om te berekenen hoeveel procent van de wedstrijden een team naar verwachting wint. Dit percentage kun je gebruiken om te kijken of een team pech of geluk heeft gehad in de competitie. De formule is in aangepaste vorm ook te gebruiken voor andere sporten, bijvoorbeeld voor de Nederlandse Hockeycompetitie. Welke teams hadden op basis van deze formule pech en geluk?

Roeien: Het meten van geleverd vermogen

Bij sporten zoals wielrennen en roeien wordt het vermogen dat de sporter levert gemeten en gebruikt voor analyses en trainingen. Normaal gesproken wordt er bij roeien alleen rekening gehouden met de kracht die de roeier uitoefent op de roeiriem. De roeier levert echter ook vermogen door kracht te zetten op het voetenbord. De impact hiervan is berekend en gemeten door Lotte Lintmeijer, Mathijs Hofmijster en een team van de VU met behulp van 13 sensoren op roeiers. Zoveel sensoren is echter duur en onpraktisch. Hun vraag aan Youssef El Bouhassani en mij: Kan het ook met minder sensoren, en zo ja, welke sensoren moet je dan selecteren? Drie sensoren lijken al een goed resultaat te geven.

De beste Formule 1-coureur aller tijden

In Formule 1 speelt het team waarvoor je rijdt een grote rol. Maar hoe groot? En wie is de beste coureur aller tijden? Wetenschapper Andrew Bell en zijn collega’s zochten het uit. Uit hun model komt Juan Manuel Fangio als beste naar voren en blijkt dat het team maar liefst 86% van de verschillen tussen coureurs verklaart. En het wordt tijd dat we ons eens gaan verdiepen in de relatief onbekende Christian Fittipaldi.

De FIFA Wereldranglijst en het wiskundige alternatief

Woensdag speelde Nederland een vriendschappelijke wedstrijd tegen België. Ik vind vriendschappelijke wedstrijden nooit zo leuk, omdat ze nergens om gaan. Maar ik hoorde Danny Blind zeggen dat de vriendschappelijke wedstrijd wel meetelt voor de FIFA wereldranglijst. En die is weer van belang bij de eventuele playoffs voor het WK. Het ging dus toch ergens om.