Overig

Inkomstenbelasting: Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker

Vorig jaar stond veel mensen een negatieve belasting-verrassing te wachten. Er kwam een naheffing, omdat de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk was geworden. Hoeveel dit zou zijn was niet gelijk duidelijk, het zou gemiddeld om 150 euro gaan, maar kon oplopen tot 700 euro. Terwijl het heel makkelijk uit te leggen was geweest: de tweede en derde schijf werden met 2% verhoogd.

Stemwijzer & statistiek

In de stemwijzer kun je zien hoe partijen denken over dertig stellingen. Met behulp van statistiek kun je groepen van vragen identificeren die vaak op dezelfde manier beantwoord worden door partijen. Zijn dit de traditionele dimensies links-rechts en conservatief-progressief? Zien we de onvrede die bij veel mensen heerst terug in de analyse? En hoe scoren de partijen op de dimensies?

Lootjes trekken met Sinterklaas

Sinterklaas is weer in het land. Rond Sinterklaas zijn er veel onzekerheden. Heeft de boot alle cadeaus bij zich en kan de Wegwijspiet de weg vinden? Hoe ziet Piet er dit jaar uit? Wie heeft wie met lootjes trekken? Achter dat laatste zit veel wiskunde. Zo kun je uitrekenen hoeveel mogelijke manieren er zijn om lootjes te trekken, en wat de kans is dat niemand zichzelf heeft. Hier komt het getal e om de hoek kijken. En je kan partities gebruiken om te kijken naar de “structuur” van het lootjes trekken.