Darts

De wiskunde achter darts: Waar kun je het beste mikken?

Waar kun je je dartpijl het beste op richten als je een zo hoog mogelijke verwachte score wilt? Niet op de triple 20! Tenzij je ongeveer even goed bent als Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Met behulp van wiskunde kun je uitrekenen waar je het beste kunt mikken, afhankelijk van hoe nauwkeurig je kunt gooien. Voor de beginner is dat meestal de Bullseye, voor meer gevorderden de triple 19.

De wiskunde achter darts: Het optimale dartbord en het nadeel van linkshandig zijn

Wiskundigen hebben berekend hoe je de getallen 1 tot 20 zo goed mogelijk over het dartbord kan verdelen. Dit leidt tot een net iets ander dartbord dan het huidige dartbord, waarin even en oneven getallen elkaar afwisselen. Mooie bijvangst: Analyses verklaren ook waarom er relatief weinig linkshandige topdarters zijn. Het huidige bord werkt namelijk in hun nadeel.

Darts: Het voorspellen van de uitkomst van profwedstrijden

Bij darten wordt vaak het gemiddelde en het checkout percentage van spelers getoond. Op basis daarvan hebben Steffen Liebscher en Thomas Kirschstein een model ontwikkeld om te voorspellen wie een wedstrijd gaat winnen. Je kunt die voorspelling verbeteren door een andere definitie te kiezen voor het gemiddelde en het checkout percentage dan gebruikelijk. Maar kan het model ook de gokmarkt verslaan?