Tennis

Tennis: A beautiful mindgame

Speltheorie geeft wiskundige principes die je toe kunt passen op tennis om de optimale serveer- en ontvangstrategie te bepalen. Maar volgen toptennissers ook deze regels? Behoorlijk goed, blijkt uit een analyse van ruim 3000 wedstrijden op Wimbledon. En de spelers met een hoge ranking doen dit beter dan de subtoppers.

Wiskundige tip voor toptennissers: Neem meer risico met serveren

Wat pakt het beste uit bij tennis: Dubbele fouten vermijden door voorzichtig te serveren, of juist wat meer risico nemen zodat de tegenstander meer moeite heeft om de bal terug te slaan? Met behulp van wiskunde kun je de optimale servicestrategie bepalen. En dan blijkt dat we veel toppers een tip kunnen geven: Wees wat minder voorzichtig.

Kan de abc-formule je helpen om de US Open te winnen?

In september vindt de laatste Grand Slam van het jaar plaats, de US open. Topspelers zoals Federer, Nadal en Djokovic staan uren per dag op de baan om hun spel naar een zo hoog mogelijk niveau te tillen. Dit allemaal om de kans zo groot mogelijk te maken om straks die felbegeerde beker omhoog te houden. Door slimmer te serveren kunnen de spelers hun winkansen flink laten toenemen.

Robin Haase – Dustin Brown: Wat zegt wiskunde over hun service?

Olympische Spelen in Rio: De selectieprocedure voor tennissers