De FIFA Wereldranglijst en het wiskundige alternatief

Woensdag speelde Nederland een vriendschappelijke wedstrijd tegen België. Ik vind vriendschappelijke wedstrijden nooit zo leuk, omdat ze nergens om gaan. Maar ik hoorde Danny Blind zeggen dat de vriendschappelijke wedstrijd wel meetelt voor de FIFA wereldranglijst. En die is weer van belang bij de eventuele playoffs voor het WK. Het ging dus toch ergens om.

M’n collega Joost van Valkengoed wees me erop dat die FIFA ranglijst heel gek in elkaar zit. “We” zijn een keer gedaald nadat we van Indonesië hadden gewonnen. Hoe kan dat? Een land krijgt punten voor elke interland die gespeeld wordt. De punten van alle interlands van de laatste vier jaar worden gemiddeld. Maar voor belangrijke wedstrijden kunnen meer punten gehaald worden dan voor bijvoorbeeld vriendschappelijke wedstrijden. Daarom kan een gewonnen vriendschappelijke wedstrijd je gemiddelde puntenaantal alsnog naar beneden halen. Er zijn zelfs landen die bewust weinig vriendschappelijke wedstrijden spelen, om hun rating hoog te houden. Ook stond Brazilië laag op de ranglijst omdat ze als gastland van het WK geen kwalificatiewedstrijden hadden gespeeld.

Gelukkig is er een mooi alternatief. De natuurkundige en schaker Arpad Elo heeft de Elo-rating ontwikkeld. Die ranking wordt gebruikt bij schaken, dammen en go, maar kan ook op andere sporten toegepast worden. Onderliggend aan deze rating ligt de aanname dat de kans dat de speler wint, bepaald kan worden op basis van een normale verdeling en het verschil in rating tussen de twee spelers. Hoe kleiner de kans is dat je wint, hoe meer punten je krijgt als je ook daadwerkelijk wint. Je krijgt dus relatief veel punten als je wint van een sterke speler, en relatief weinig als je wint van een zwakkere speler. En andersom verlies je ook meer punten als je verliest van een zwakkere speler. Ook voor voetbal is er een Elo-rating ontwikkeld, die is hier te vinden. Hierin wordt ook het thuisvoordeel meegenomen, door een correctie toe te passen op het verschil in rating. De thuisploeg krijgt 100 punten bij zijn rating opgeteld. Ook tellen belangrijke wedstrijden zwaarder mee. Maar na winst kun je alleen stijgen op de ranglijst, en nooit zakken, wat bij de FIFA ranglijst dus wel kan.

Op de FIFA ranglijst staat Argentinië bovenaan, staat Nederland op de 20e plek, en België op plek 4. Argentinië voert ook de Elo-ranglijst aan, maar België en Nederland staan hier op de 13e en 14e plek. België had 1879 punten, Nederland 1867. Maar omdat wij gister thuis speelden, werd er gerekend met een rating van Nederland van 1867+100=1967. We hadden dus moeten winnen van België. De kans dat we zouden winnen, zou ongeveer 60% zijn. Een oefenwedstrijd krijgt weging 20 mee. Gelijkspel telt als een winst van 50%. Door het gelijkspel raken we (60%-50%)*20=2 punten kwijt op de Elo-ranglijst, en krijgt België er twee bij. Van dit alles had ik gister nog nooit gehoord. Waar een oefenwedstrijd al niet goed voor kan zijn.

Bronnen:

http://www.vi.nl/nieuws/blind-ziet-belang-van-fifaranking-in-derby-tegen-belgie.htm

http://m.fcupdate.nl/voetbalnieuws/129682/fifa-ranglijst-belangrijk-bij-loting-play-offs-wk/

https://nl.wikipedia.org/wiki/FIFA-wereldranglijst

https://nl.wikipedia.org/wiki/Elo-rating

http://www.eloratings.net/system.html

Geef een reactie